Varşova'da Mutfak Diplomasisi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü Varşova ve Wilanów Sarayı’nın birlikte düzenlediği M. Ömür
Akkor ile “Tarihi Türk Yemekleri Atölyesi” Willa Intrata’da 17-18 Şubat 2020 tarihlerinde
yoğun katılımla gerçekleşti.

2009’dan beri kültür, sanat ve bilim diplomasi çalışmalarına büyük katkı sunan Yunus Emre Enstitüsü, kültür diplomasisine Mutfak Diplomasisi gibi bir alan ekledi. Böylece kültür diplomasisinin içini dolduran Enstitü, çeşitli ülkelerde “Türk Yemek Atölyeleri “ yaparak mutfak kültürünü dünyaya tanıtmaktadır.

Türkiye’nin önemli yemek ustalarını, dünyanın farklı ülkelerinde; “Mutfak Diplomasisi” çerçevesinde o ülkelerdeki kuruluşlarda, yemek ustaları ve yemek yapmaya meraklı insanlarla buluşturan Yunus Emre Enstitüsü, bu defa M. Ömür Akkor ile Polonya’nın meşhur aşçılarını buluşturdu. Anadolu mutfağını bilhassa Selçuklu ve Osmanlı’dan günümüze farklı tatlarıyla sunan M. Ömür Akkor, yemek geleneğimizin izlerini sürmektedir. Yarım asırdır Türkiye’de aşçılık yapan ve Türkiye’nin yanında dünyayı gezen, çok okuyan ve yazan biri olarak M. Ömür Akkor, birçok uluslararası yarışmalarda ödül almıştır.

Varşova’daki yemek atölyesinde, 179 yıllık doğal maya ve Göbeklitepe’de yetişen buğday unundan ekmek yapan M. Ömür Akkor’un yemek temasına uygun olarak Varşova Yunus Emre Enstitüsü etkinlikte Göbeklitepe sergisi açtı. Dünyanın en eski buğdayının Göbeklitepe’de bulunduğunun belirten Akkor Hititlerin yemeğe bal ve zeytinyağı ile başladığını belirterek iştirak edenlerden bu gelenek ile yemeğe başlamaları önerdi.

İlk günkü yemek ikramına, Türkiye Cumhuriyeti Varşova Büyükelçisi, Polonya Kültür ve Sanat Eserlerini Koruma Bakanlığı’ndan Daire Başkanları, film yönetmenleri, akademisyenler, gazeteciler, gurmeler, bloggerlar, Polonya’da meşhur restoran zinciri sahibi kişiler ile meşhur aşçılar ve bazı firma müdürleri, ikinci gün ise Novotel Varşova’nın başaşçısıyla beraber yemek yapmaya meraklı 20 kursiyer ve iki blogger katıldı.