YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜNDEN POLONYA’DA İKİ KONSER!

Yazıcı-dostu sürüm

Polonya’nın başkenti Varşova’da Doç. Dr. Tutu Aydınoğlu’nun performansı ve Öğr. Üyesi Dr. Nuray Ocaklı’nın sunumuyla Sultan II. Abdülhamid Han’ın Kayıp Piyanosu konseri düzenlendi.

 

Varşova’nın en önemli sembol mekanlarından biri olan Wilanow Sarayında gerçekleştirilen konsere T.C. Varşova Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat, Varşova’da yerleşik kordiplomatik, Polonya Dış İşleri Bakanlığı temsilcileri, milletvekilleri ve basın mensupları yoğun bir ilgi ve katılım gösterdi.

 

Programın açış konuşmasında Varşova Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Abdüssamed Bilgili kayıp piyanonun hikayesinin İstanbul’da bir sarayda başladığını ve Polonya’nın en önemli saraylarından biri olan Wilanow sarayında devam ettiğini söyleyerek yaptı. Bu çalışmanın sadece II. Abdülhamid’in kişisel müzik zevkini ortaya koymadığını aynı zamanda Türk modernleşme sürecini de yansıttığını dile getirdi.

 

Programda yer alan T.C. Varşova Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat konserden duyduğu memnuniyeti dile getirerek salgın sürecinin de bitmesiyle bu tür programlara ağırlık verileceğini söyledi.

 

Sultan II. Abdülhamid Han’ın Kayıp Piyanosu konseri yoğun ilgiden dolayı Polonya’nın Białystok şehrinde Yunus Emre Enstitüsü ve Muzułmański Związek Religijny (Müslüman Din Birliği) ile birlikte yeniden sanatseverlerle buluştu. Polonya müftüsü Tomasz Miśkiewicz konserin hem Polonyalılar hem de Polonyalı Müslümanlar için çok anlamlı olduğunu belirterek bundan sonra da Yunus Emre Enstitüsü ile daha yoğun iş birliği yapacaklarını sözlerine ekledi.

 

1907 yılında Sultan II. Abdülhamid için satın alınmış ve kayıp olduğu düşünülen oto-piyanoda yer alan 32 eser içerisinden seçilen ve  Sultan Abdülhamid’in Polonya müziğine sevgisini gösteren polka ve mazurka formunda yazılmış eserlerin de yer aldığı konser  Öğr. Üyesi Dr. Nuray Ocaklı’nın sunumu ve Doç. Dr. Piyanist Tutu Aydınoğlu’nun yeniden icrasıyla sanatseverler tarafından ilgiyle takip edildi.