“Türk Atları Vistül Nehrinden Su İçtiğinde” Sergisi Gdansk’ta Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Varşova Yunus Emre Enstitüsü, Gdansk’ta bulunan Baltık Kültür Merkezinde ‘’Türk Atları Vistül Nehrinden Su İçtiğinde’’ başlıklı serginin açılışını gerçekleştirdi.

13 Ocak Cuma akşamı yapılan sergi açılışına; Fahri Konsolos Serdar Davran, Varşova Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Öztürk Emiroğlu, Baltık Kültür Merkezi Müdür Yardımcısı Elzbieta Pekala, ünlü yönetmen Stefan Chazbijewicz, Gdansk Şehir Tarihi Müzesi eski müdürü Adam Koperkiewicz, yerel iş adamları ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış konuşmasında Baltık Kültür Merkezi Müdür Yardımcısı Elzbieta Pekala ve Türkiye Fahri Konsolosu Serdar Davran, sergide yer alan fotoğrafların Polonya açısından önemine vurgu yaptılar. Galiçya Cephesi’nde yüz yıl önce savaşan Türk askerlerine minnettarlığını dile getirdiler. Baltık Kültür Merkezi Müdür Yardımcısı Elzbieta Pekala, bu önemli sergiyi Gdansk’ta görmekten dolayı memnuniyetini belirtti.

Enstitü Müdürü Doç. Dr. Öztürk Emiroğlu ise konuşmasında iki ülke ilişkilerinde ortak yönleri Enstitü olarak öne çıkarmaya çalıştıklarını belirtti. Emiroğlu, Polonya genelinde Enstitünün yürüttüğü faaliyetlerde gücünü tarihten alan geleneksel Türkiye-Polonya dostluğunu her daim canlı tutmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Sergi Küratörü Yrd. Doç. Dr. Piotr Nykiel, hem sergi hem de Galiçya’da savaşan Türk askerleri hakkında yaptığı konuşmada, Türklerin bilhassa Birinci Dünya Savaşı’nda Avrupa ve Polonya tarihi açısından oynadıkları role dikkat çekti. Nykiel, açılışta emeği geçen başta Varşova Yunus Emre Enstitüsü olmak üzere, Baltık Kültür Merkezine ve bütün katılımcılara teşekkür etti.

2016’da Krakov, Chrzanow, Varşova, Stalowa Wola, Rzeszow, Przemysl ve Lublin’de açılan sergi, Galiçya savaşlarının 100. yılı ve 2017’nin de Polonya’da Vistül yılı olması sebebiyle büyük ilgiyle karşılandı. Sergiyi şimdiye kadar Polonya’da 10 binin üzerinde kişinin ziyaret ettiği tahmin ediliyor.