Sopot Tiyatro Festivalinde Türkiye Onur Konuğu Oldu

Yazıcı-dostu sürüm

Polonya’nın kuzeyinde bulunan Sopot şehrinde 27- 29 Haziran 2015 tarihleri arasında ‘’15. Radyo Oyunları ve Televizyon Tiyatrosu Festivali’’ düzenlendi. Bu yılki festivale Türkiye, onur konuğu olarak davet edildi.

Festivalin Türkiye ayağı, 27 Haziran 2015’te Türk müzik grubu Grup Paşa’nın açık hava konseriyle başladı. Festivale Türkiye’yi temsilen Türkiye Cumhuriyeti Varşova Büyükelçiliği, Varşova Yunus Emre Enstitüsü ve TRT katıldı. 27 Haziran Cumartesi günü Radyo 1' de yayınlanan üç Türk radyo oyunu ve her oyunla ilgili yarım saatlik değerlendirmelerde T.C. Varşova Büyükelçisi Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Varşova Yunus Emre Enstitüsü Varşova Doç. Dr. Öztürk Emiroğlu ve TRT'yi temsilen yapımcı Engin Demiray konuşma yaptılar. Öncelikle Çöp adlı oyunun Türkçe ve Lehçe olarak radyodan dinletilmesiyle başlayan program; Yunus Emre’nin şiirlerinden oluşan ‘’Yunus İlahileri’’ başlıklı Polonya Radyosu tarafından çekilen radyo oyunu devam etti. Programda ayrıca Berkun Oyan’ın ‘’Yangın Duası’’ başlıklı oyununun Polonya Radyosu tarafından Lehçe olarak halka dinletildi.

Polonyalı pek çok film yönetmeni, gazeteci, oyuncu, senaristin katıldığı ve dinlediği radyo oyunları büyük beğeni toplarken; 28 Haziran akşamı Opera Le?na sahnesinde yılın en iyi Radyo ve Televizyon Tiyatrosu kadın ve erkek oyuncuları ödüllerinden sonra klasik müzik konseri verildi.

29 Haziran Pazartesi akşamı verilen açık hava kokteylinde Aşk Tesadüfleri Sever ve Babam ve Oğlum isimli filmlerin gösterimi gerçekleştirilirken; 30 Haziran’da ise festivalin kapanış programı yapıldı. Polonya televizyonlarının canlı olarak yayınladığı programda, yılın en iyi televizyoncularına ödülleri verildi. Onur konuğu ülke Türkiye’nin sıklıkla vurgulandığı festival; Yunus Emre Enstitüsü Varşova Türk Kültür Merkezi’nin davetlisi olarak festivale katılan Grup Paşa’nın programıyla son buldu.