Varşova Sokakları Şiirle Buluştu

Yazıcı-dostu sürüm

Varşova Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi, Eunic organizasyonu olan ve Yunus Emre Enstitüsü Varşova’nın 5 yıldır katıldığı “Şehirde Şiir” etkinliği bu yıl 1-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilmekte. Avrupa Birliği üyesi 19 ülkenin katıldığı etkinliğe Avrupa Birliği dışındaki ülke olarak yegane katılımcı bu yıl Türkiye.

Etkinliğin bu yılki konusu aşk ve sevgi üzerine yazılan şiirlerin Lehçeye çevirilmesi ve bir ay boyunca Varşova’daki otobüs ve tramvay durklarında sergilenmesi esasına dayanmakta. Her ülkeden, yaşayan bir şairden, on mısrayı geçmemek kaydıyla gerçekleştirilen proje Avrupa Birliği tarafından desteklenmekte. Bu yıl 8 Nisan akşamı Ujazdowski Sarayındaki Çağdaş Kültür Merkezi’nde her ülke temsilcisi orijinal dilde, okunan şiirlerin Lehçe çevirisini ise Polonyalı iki tiyatro sanatçısı Beata Jewiarz ve Grzegorz Damięcki tarafından seslendirildi. Geçen yıllardan farklı olarak bu yıl Chmielna Sokağı 10 numarada kırmız renkli şiir okuma koltuğu konuldu. 4 gün boyunca  arzu eden herkes koltuğa oturup bu seneki katılımcı 20 ülkenin şiirlerini okuyabilecek.

YEE Varşova ve Eunic Varşova Büyükşehir Belediyesinin kültürel etkinliklerinin hemen hemen hepsinde yer almaktadır. Şehirde Şiir etkinliği dışında “Tercümanlar Günü” ve “Avrupa Diller Günü” etkinliklerinede iştirak etmektedir.