“Doğu’nun Başkentinden Batılı Sesler”

Yazıcı-dostu sürüm

Varşova Yunus Emre Enstitüsü ile Varşova Kral Sarayı arasında imzalanan protokol çerçevesinde gerçekleştirilen faaliyetlerin sonuncusu, “Doğu’nun Başkentinden Batılı Sesler” konseri, Kral Sarayı’nda icra edildi.

Konser öncesi açış konuşmasını yapan Saray Müdür Yardımcısı Ziemowit Kozminski, Varşova Kral Sarayı ve Varşova Yunus Emre Enstitüsünün 1,5 yıl boyunca yürütmüş olduğu faaliyetler hakkında bilgiler aktardı. Kozminski, Türkiye-Polonya ilişkilerin 600. yılı etkinliklerinin devamı olarak konferanslar, konserler, sergiler, film gösterimleri ve atölyelerle zenginleştirilen faaliyetlerin Türkiye-Polonya halklarının daha da yakınlaşmasına katkı sunduğunu da vurguladı.

T.C. Varşova Büyükelçiliği Müsteşarı Hakan Abacı da iki ülke ilişkilerinin 600 yılı geride bıraktığına dikkat çekerek, Türkiye ile Polonya’nın savaşlar döneminde bile ilişkilerini kesmediğini ve Polonya’nın bölünmüşlüğünü 123 yıl boyunca kabul etmeyen tek ülkenin Osmanlı Devleti olduğunu dile getirdi.

Varşova Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Öztürk Emiroğlu ise konuşmasında, 1,5 yıl süreyle gerçekleştirilen etkinliklere ev sahipliği yapan Varşova Kral Sarayı’nın yöneticilerine teşekkürlerini iletti ve Polonya’nın bağımsızlığını yeniden kazanışının 100. Yılı kutlamaları çerçevesinde Yunus Emre Enstitüsü’nün Polonya’da yapacağı faaliyetler hakkında bilgiler verdi.

Konserde, Sultanlara ithafen yazılan eserlerle birlikte bizzat Sultanlar tarafından bestelenen 13 marş, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden gelen akademisyenler,  Evren Kutlay & Ottoman Ensemble grubunca icra edildi. 19. yüzyıl Osmanlı Devleti’nde müzik alanına yansıyan Avrupa etkilerini taşıyan marşlar, Polonyalı sanatseverler tarafından ayakta alkışlandı. İtalyan asıllı Donizetti Paşa’nın “Mecidiye Marşı” ile başlayan konser, Henri Furlani’nin Atatürk için bestelediği “Milli Ün” ile son buldu.

Haberin videosu için tıklayınız.