TYS, Polonya’da “Resmi Sınav” Statüsünde

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü tarafından uygulanan Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS), Polonya'da "resmi sınav" statüsü kazandı.

Varşova Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Öztürk Emiroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Enstitünün bütün dünyada Türkçeyi standartlaştırmaya çalıştığını, bu kapsamda da her 3 ayda bir TYS yaptığını hatırlattı.

Yürütülen çalışmaların ardından TYS’nin Polonya’da Goethe, Cervantes ya da British Council’in yaptığı sınavlar gibi resmi bir sınav olarak kabul edildiğini ve hükümetin ülkedeki bütün kuruluşlara YEE’den alınan belgeleri kabul etmeleri önerisinde bulunduğunu vurgulayan Emiroğlu, “Hayata geçen bu sistem bizim için önemlidir. Çünkü yapacağımız sınavlar Polonya’daki bütün kurumlarda geçerli olacak demektir.” diye konuştu.

Emiroğlu, diğer ülkelerde de kuruluşların YEE’nin yaptığı sınavı kabul etmesi ve dünyada YEE’nin verdiği belgelerin Türkçe Yeterlik Belgesi olarak geçerli olmasını istediklerini kaydetti.

TYS, yılda 3 kez Türkiye ve 21 ülkede eş zamanlı yapılıyor. Sınavda adayların Türkçe okuma, dinleme ve yazma becerilerinin yanı sıra Türkçe konuşma becerileri de ölçülüyor.

Sınavda başarılı olan adaylara Türkçe Yeterlik Belgesi veriliyor. Söz konusu belgeye sahip olanlar, Türkiye'de herhangi bir üniversitede eğitim alma hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf tutuluyor.

Türkçe, Polonya'da 7. bilim dili oldu

Öztürk Emiroğlu, ayrıca Varşova Üniversitesi Türkoloji Bölümünde dil, edebiyat, tarih ve kültür alanında doktora yapanların artık istemeleri halinde tezlerini Türkçe yazabileceğini ifade etti.

İlk olarak 2006 yılında Türkçe yüksek lisans tezlerinin yazılmaya başlandığı bilgisini veren Emiroğlu, şöyle devam etti:

“Şimdi ikinci aşamasına geçtik. Türkçe doktora tezleri yazdırılıyor. Bu da ne demek? Türkçe Polonya’da Leh dili, İngilizce, İtalyanca, Almanca, Rusça, Fransızcanın ardından yedinci bilim dili oldu. Bu, emsal teşkil ederse iyi bir gelişme olur. Şu anda 4 lisede Türkçe derslerimiz var. Yani artık Polonya’da devlet liselerinde Türkçe iki lisede ikinci zorunlu dil, iki lisede de seçmeli dil olarak öğretiliyor. Eylülde bir lisede daha ikinci zorunlu dil olarak öğretilmeye başlanacak. Dolayısıyla liselerde biraz daha Türkçeyi yaymaya çalışıyoruz.”