ŞEHİRDE ŞİİR PROJESİNDE SEZAİ KARAKOÇ!

Yazıcı-dostu sürüm

Endişe ve soru işaretleriyle dolu günümüz dünyasında “başlangıç” düşüncesi yeniden şiirle gündeme geliyor. Umutla özdeşleşmek, yenilenmek ve yeniden inşa etmek için şiir başlangıç olarak karşımıza çıkıyor. Yeni bir dünyayı var etmek, pandeminin, savaşların açtığı yaraları şiirle onarmak, yeni normali de normalleştirmek ve özlenen günlere dönmek için 19 Avrupa ülkesinden şairlerin şiirlerinin yer aldığı EUNIC – Varşova tarafından organize edilen Şehirde Şiir projesi Varşova Yunus Emre Enstitüsünün de katılımıyla başladı.

Bu yıl altıncısı düzenlenen Şehirde Şiir projesinin “başlangıç” olarak belirlenen temasına “pandemiyi bitirmek, ekonomik krizi bitirmek, savaşları bitirmek” düşüncesi ilham kaynağı oldu.

Bu ilhamdan yola çıkarak altıncısı düzenlenen Şehirde Şiir projesinde yer alan şiirler tüm insanların Avrupa şiiriyle tanışmasını sağlamak ve başlangıç düşüncesinin farklı perspektiflerden ortaya konmasını amaçlıyor.

15 Nisan 2022 tarihinde başlayan ve bir ay boyunca çeşitli etkinliklerle devam edecek olan Şehirde Şiir projesi kapsamında Świętokrzyska metro istasyonunda bulunan ekranlarda projede yer alan 19 şiir yer alacak. Aynı zamanda Youtube’da 19 animasyonlu bir klip şiir severlerle buluşacak. Bununla birlikte etkinlikte yer alan şiirleri hem kendi orijinal dilinde hem de Lehçe olarak Spotify’da dinlemek mümkün. Tüm şiirlerin orijinal ve çeviri metinlerine, seslendirmelerine ise www.wierszewmiescie.eu sitesinden ulaşılabilir.

Varşova Yunus Emre Enstitüsü de Şehirde Şiir projesinde geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz büyük Türk şairi Sezai Karakoç’un bir şiiriyle yer aldı. Başlangıç temasının Sezai Karakoç şiiri ve düşüncesiyle çok örtüştüğünü dile getiren Yunus Emre Enstitüsü Varşova Koordinatörü Abdüssamed Bilgili, hem tema açısından hem de  büyük Türk şairi Sezai Karakoç’u Avrupa’da şiir severlere tanıtmak amacıyla bu yıl  Şehirde Şiir  projesine Sezai Karakoç’la katıldıklarını dile getirdi.