Prof. Dr. İlber Ortaylı Polonya - Türkiye İlişkilerini Anlattı

Yazıcı-dostu sürüm

Ünlü tarihçi yazar İlber Ortaylı, Polonya'nın başkenti Varşova'da gerçekleştirilen "Türk Tarihçinin Gözünden Polonya-Türkiye İlişkileri" konulu konferansa katıldı.

Varşova Yunus Emre Enstitüsü ile Türkiye'nin Varşova Büyükelçiliği tarafından The Royal Castle'daki The Great Assembly Hall'de düzenlenen konferansta konuşan Ortaylı, Polonya Türkiye arasındaki ilişkinin tarih içinde geçirdiği süreçleri özetledi.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, İngilizce olarak yaptığı sunumda, iki ülke arasındaki tarihi geçmişi anlatmanın kendisi için büyük bir onur olduğunu ve bundan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. İki ülkenin 600 yılı geçen ilişkilerinin detaylarını da anlatan Ortaylı, "Orta Anadolu'nun ortasında Romalı İmparator Caracalla'nın hamamlarının kalıntılarının yanında bir mezarlık var. Bu mezarda İngiliz, Fransız ve İtalyan tüccarlarının yanı sıra Polonyalı tüccarların da mezar taşlarını görebilirsiniz. Polonyalı tüccarlar kariyerlerinin başında sadece Anadolu'da değil, Bursa'da da ticarete başladı. Böylece Türkler bu ülkenin ürünlerini daha o dönemde tanımaya başlamış ve sahip olabilmişti." diye konuştu.

Ortaylı, konferansın ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Varşova halkından ve tarihçilerden çok büyük ilgi gördüğünü belirterek, "Çok memnun oldum çünkü Türk konularına ilgi duyuyorlar." dedi.

Türkiye'nin Varşova Büyükelçiliği tarafından açılan İstanbul fotoğrafları sergisine de değinen Ortaylı, Yunus Emre Enstitüsünün yakında Varşova'da da bir merkez binası kurma projesi olduğunu aktararak, "Çok talep var Türk diline. Ümit ediyoruz ki bunlar gerçekleşir. Konferanslar gelir geçer." ifadelerini kullandı.

Polonyalıların yoğun ilgi gösterdiği etkinliğin ardından İlber Ortaylı kendisine yöneltilen soruları yanıtladı ve dinleyicilerle sohbet etti.