Kibatek Sempozyumu Krakow’da

Yazıcı-dostu sürüm

Kıbrıs Balkanlar Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu’nun (KIBATEK) 2015 yılı  sempozyumu “Doğu Edebiyatında Batı, Batı Edebiyatında Doğu” genel başlığı altında Krakov Jagiellon Üniversitesinde 25 ve 30 Haziran 2015 tarihleri arasında yapıldı.

Bu sene Nazım Hikmet anısına yapılan sempozyumun organizatörlüğünü Kibatek yaparken Varşova Yunus Emre Enstitüsü ve Jagiellon Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsü de sempozyumun destekçileri arasındaydı.

Sempozyuma ilişkin düşüncelerini “28. Uluslararası Kibatek Edebiyat Sempozyumunun Krakow’da yapılmasını teklif ve organize edenleri kalpten tebrik ederim. Türk edebiyatının Doğu Batı ekseninde, edebiyat geleneği çok eski, büyük şair ve yazarlar yetiştirmiş bir şehirde tartışılacak olması çok manidardır. Yunus Emre Enstitüsü, bulunduğu ülkelerde başta Türkoloji bölümleri olmak üzere bilim, kültür ve sanat faaliyetleri yapan kuruluşlar ile işbirliği halinde çalışmalarını sürdürmektedir. Türk kültürünün ve kültür değerlerinin daha iyi tanınması ve kadim dost Polonyalılar tarafından daha yakından bilinmesi için faaliyetlerini Polonya geneline yaymaya çalışan enstitümüzün, organizasyonunuzda logusunun yer alması kurumumuz adına mutluluk vericidir. Emeği geçen herkesi tebrik ederim” şeklinde ifade eden

Sekiz oturumda gerçekleşen ve otuz altı bildirinin sunulduğu sempozyumda daha çok Türk edebiyatında batı etkisi vurgulandı. Ayrıca Polonya Edebiyatına Türk edebiyatının etkisinden bahseden birkaç özel bildiri de sunuldu.

Sempozyumun gelecek yıllarda başka ülkelerde de yapılması planlanıyor.