1 Nisan Nasreddin Hoca Mizah Günü

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü Varşova Türk Kültür Merkezi, değerler üzerinden kültürel tanıtıma devam ediyor. 1 Nisan 2015’te Varşova Ursynow Lajos Kossuth Lisesinde ilk kez Nasreddin Hoca Günü düzenlendi. Etkinliğe, Türkiye Cumhuriyeti Varşova Büyükelçisi Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Yunus Emre Enstitüsü Varşova Türk Kültür Merkezi Müdürü Doç. Dr. Öztürk Emiroğlu, Varşova Ursynow Lajos Kossuth Lisesi Müdürü Pawel Mazur, okuldaki öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Nasreddin Hoca’yı temsil eden Yunus Emre Enstitüsü Koordinasyon Kurulu Üyesi Türk işadamı Fikret Büyükbayrak Nasreddin Hoca’nın fıkralarından örnekler sundu. Her fıkradan sonra Türkiye ile ilgili bir soru sorarak cevaplayanlara Nasreddin Hoca bardaklarıyla beraber çikolatalar dağıttı. Dinleyenleri güldüren ve düşündüren Nasreddin Hoca fıkraları, öğrencilerden büyük alkış aldı.

Etkinlik çerçevesinde lisede öğretilen 5 yabancı dille ( İngilizce,  Fransızca,  Almanca,  Rusça ve Türkçe) ilgili bilgi yarışması yapıldı. Yarışmanın sonunda dereceye girenlere Nasreddin Hoca bardakları Türkiye Cumhuriyeti Varşova Büyükelçisi Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan tarafından verildi. Faaliyetin sonunda yabancı ülkelerin yemek kültürlerine ait sunumlar gerçekleşti. Yunus Emre Enstitüsünün masasında da Türk yiyecekleri Polonyalıların beğenisine sunuldu. Aynı günün akşamında Yunus Emre Enstitüsü Varşova Türk Kültür Merkezinde çocuklara ve kursiyerlere Nasreddin Hoca tanıtılarak ve fıkralarından örnekler sunularak daha fazla insanın Nasreddin Hoca’yı tanımasına çalışıldı. Etkinlik, çekilen hatıra fotoğraflarının ardından iyi dilek temennileri ile sona erdi.

Yunus Emre Enstitüsü olarak bundan sonraki 1 Nisan günlerinin Nasreddin Hoca ve mizah günü olarak kutlanması ve geleneksel hale gelebilmesi için daha geniş kutlamalar planlanmaktadır.