Varşova YEE Müzeler Gecesi’nde

Yazıcı-dostu sürüm

Varşova Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Varşova’da bu yıl 15.si düzenlenen Müzeler Gecesi’ne katıldı.

Varşova Belediyesi’nin 19 Mayıs Cumartesi günü koordine ettiği etkinlik 240’tan fazla kurumun katılımlarıyla gerçekleştirildi. Katılımcılar arasında yer alan özel müzeler, sanat galerileri, tiyatrolar, kültür enstitüleri, kiliseler ve üniversiteler gibi mekânların kapısı gece boyunca ücretsiz olarak ziyarete açık kaldı.  

Varşova YEE ise ikinci defa katıldığı proje kapsamında aynı gecede 18.00-23.00 saatleri arasında 2 farklı yerde etkinlikler gerçekleştirdi. Varşova YEE’deki etkinlikler kapsamında ebru gösteriminin yanı sıra örnek Türkçe dersleri verildi. Ayrıca Türk sineması klasiklerinden Pandora’nın Kutusu ve Beynelmilel filmlerinin gösterildiği gecede Türk çayı, kahvesi ve tatlılarının sunulduğu geleneksel Türk mutfağının tanıtımı yapıldı.

Varşova YEE, Müzeler Gecesi’ndeki diğer bir etkinliğini, Polonya Kralı III Jan Wilanów Müzesi iş birliği çerçevesinde gerçekleştirdi. Polonya-Türkiye arasındaki ilişkilerin bu yılın ana teması olarak belirlenmesi üzerine katılımcılara Osman mutfağının geleneksel lezzetlerinin tanıtıldığı atölye düzenledi. Ana yemek olarak gözde yemeklerinden ‘Hünkâr Beğendi’ ile Ramazan sofralarının baş tacı ‘Güllaç’ tatlısının hikâyesi ve yapım aşamalarını öğrenen katılımcılar, aşçı Zeynep Demir’in tavsiyeleri eşliğinde tarifleri uygulamalı olarak hazırladılar. Ardından kurulan sofrada bu iki lezzeti tadan katılımcılar Türkiye kültürü ve tarihi üzerine uzun süre sohbet etme fırsatı da buldular.

Bu yıl 19 Mayıs gününe denk gelen Müzeler Gecesi’nde 100’den fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapan Varşova YEE’de ağırlanan misafirler ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın anlam ve önemine ilişkin sohbetler de gerçekleştirildi.